[pl_PL] Origin How-Tos: View & Manage Your Profile

W ostatnim tygodniu pisaliśmy na temat przeglądania profilów swoich znajomych oraz ich znajomych. W tym tygodniu omówimy edytowanie swojego profilu, wskazywanie osób, które mogą go przeglądać, oraz (gdy już dojdzie do tego) blokowanie innych użytkowników, usuwanie ich ze znajomych i zgłaszanie EA naruszeń regulaminu.

Aby wyświetlić swój profil, zaloguj się w Origin i kliknij swoją nazwę użytkownika lub awatar w prawym górnym rogu aplikacji, nad polem do wyszukiwania. Spowoduje to wyświetlenie Twojego profilu w takiej postaci, w jakiej widzą go inni użytkownicy, razem z Twoim imieniem i nazwiskiem (jeśli je udostępniasz), statusem, Twoimi znajomymi oraz posiadanymi grami. Kliknij przycisk „Edytuj profil” pod swoim awatarem, aby zmienić awatar, hasło, identyfikator Origin ID oraz swoje imię i nazwisko zapisane w profilu Origin. Możesz również zmienić swój status (online, z dala od komputera, niewidoczny) — w tym celu otwórz menu „Znajomi” w lewym górnym rogu okna aplikacji i wybierz opcję „Ustaw status” lub otwórz swoją listę znajomych i rozwiń listę statusów pod swoim identyfikatorem.

Aby określić, kto może wyświetlić Twój pełny profil (wszyscy, znajomi, znajomi znajomych, nikt), w oknie „Ustawienia” przejdź na kartę „Prywatność”. Jeśli z  jakiegokolwiek powodu chcesz zablokować jakiegoś użytkownika (uniemożliwić mu wyszukiwanie Cię i wyświetlanie Twojego profilu Origin), przewiń zawartość okna w dół, aż dotrzesz do sekcji „Lista zablokowanych”, wpisz adres e-mail lub identyfikator Origin ID osoby, którą chcesz zablokować, po czym kliknij przycisk „Zablokuj”.

Na liście znajomych możesz usunąć z niej dowolną osobę (na przykład w sytuacji, gdy Twoja lista będzie już pełna i zajdzie potrzeba usunięcia nieaktywnej osoby, aby można było dodać nowego znajomego) lub zablokować kogoś, kto jest już Twoim znajomym (w ten sposób uniemożliwisz takiej osobie wyświetlanie Twojego profilu i otrzymywanie powiadomień o Twojej aktywności w Origin). Aby to zrobić, otwórz listę znajomych, klikając przycisk „Pokaż listę znajomych” znajdujący się w prawym górnym rogu okna aplikacji, nad polem wyszukiwania, po czym kliknij prawym przyciskiem myszy dowolnego znajomego i wybierz opcję „Usuń z listy” lub „Zablokuj”.

Możesz też kliknąć dowolnego znajomego na liście prawym przyciskiem myszy i wybrać opcję „Wyświetl profil”, aby zobaczyć jego lub jej pełny profil. Tutaj również znajdują się przyciski „Usuń z listy” oraz „Zablokuj”, a także jeden dodatkowy przycisk — „Zgłoś użytkownika”. Ten ostatni przycisk służy do zgłaszania naruszeń regulaminu oraz podejrzanego zachowania innych użytkowników.