[nl_NL] Free Game Weekly: Wrath of Heroes

Het multiplayer online battle arena (MOBA)-genre kan een beetje intimiderend overkomen. Bij de bekendste games, zoals DOTA of League of Legends, moet je goed op de hoogte zijn van een aantal geheimzinnige en technische regels en spelmechanismen. Als je nog nooit eerder hebt gespeeld en je jezelf direct op een van deze titels stort, verlies je waarschijnlijk niet alleen de wedstrijd, maar zullen mensen je ook schreeuwend laten weten dat jij de reden bent waarom het team heeft verloren. Bij Origin bieden we onze eigen kijk op het genre met een nieuwe selectie uit onze free-to-play-bibliotheek: Warhammer Online: Wrath of Heroes.

Net zoals andere MOBA's speelt Wrath of Heroes als een sneller (in feite dynamischer) real time strategy-spel. Er worden geen bases gebouwd, en je stuurt geen economie of meerdere eenheden aan, zoals in traditionele RTS-titels; je richt je op de besturing van één held tijdens een sessie. Elke sessie host drie teams met zes spelers (in totaal 18 helden tijdens een wedstrijd) in een scenario van 15 minuten. Het team dat als eerste 250 punten haalt of de hoogste score heeft als de tijd op is, wint. Scenario's variëren van “versla alle vijanden” tot “vind en verover alle relieken op de kaart.”

De gameplay zelf is redelijk eenvoudig: als je eerder massively multiplayer games hebt gespeeld, zoals Star Wars: The Old Republic of Warhammer Online: Age of Reckoning (Wrath of Heroes is zelfs van dezelfde ontwikkelaars als de laatstgenoemde titel), heb je een voorsprong. Elke held beschikt over vijf unieke vaardigheden met uiteenlopende effecten en afkoelperiodes, en zowel je held als zijn vaardigheden worden verder gevormd door passieve effecten, drankjes, synergieën en bonussen (net als in een MMORPG). Helden variëren van traditionele fantasy-types zoals Conrad (een cleric die is gespecialiseerd in healing en support) tot apartere ontwerpen, zoals Serkhet (een reuzenschorpioen-skeletdinges, serieus).

Aan het eind van elk scenario verdien je een som goud die je kunt gebruiken voor items, skins waarmee je het uiterlijk van je helden kunt aanpassen, en de helden zelf (daarover straks meer). Je kunt goud verdienen door mee te doen aan wedstrijden, of waardevolle edelstenen kopen met echt geld. Er zijn drie soorten helden: Owned, Free en Rentable. Owned helden zijn helden die je permanent hebt vrijgespeeld, waarmee je naar hartenlust kunt spelen en die je naar hartenlust kunt aanpassen. Free helden zijn precies wat je denkt: gratis helden waarmee iedereen kan spelen en waarvan iedereen de tactieken, vaardigheden en bonussen kan aanpassen. Het addertje onder het gras is dat ze maar tijdelijk gratis zijn en dat de selectie met gratis helden elke week verandert. Rentable helden zitten ertussenin: voor een klein beetje goud kun je er tijdens een scenario mee spelen. Deze optie is interessant als je nog geen eigenaar bent van een specifieke held en je een held wilt uitproberen die tijdens die week geen deel uitmaakt van de gratis selectie. Free en Rentable helden zijn een goede manier om het gevarieerde assortiment helden uit te proberen voordat je (zowel in-game als in het echt) geld uitgeeft aan een held om deze naar wens aan te passen.

Alleen al de manier waarop Wrath of Heroes leent van zowel het MOBA- als MMORPG-genre (zodat snelle online arena-gameplay wordt gecombineerd met persistente personage-aanpassingen en gevechten tussen grote teams) maakt dit een interessant spel om uit te proberen. Dat plus het feit dat elke wedstrijd maar 15 minuten of korter duurt, zorgt ervoor dat Warhammer Online: Wrath of Heroes een leuk spel voor tijdens de pauze is dat je zowel op het werk als thuis gratis kunt uitproberen.